Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Intressant om världsaltet

Carlo RovelliSju korta lektioner i fysikÖversättning: Gustaf SjöbergNorstedts

Annons

PROSA. Ibland är oförståelsen inför världen en stor skönhetsupplevelse. Den moderna fysiken är visserligen svår att förstå, men en del av dess bilder har en självklarhet som gör dem helt oförglömliga, till exempel hur Albert Einsteins krökta rum omformulerade natthimlen från en svart, blank yta till ett mörkt hav där tiden rör sig likt vågor.

”Sju korta lektioner i fysik” är inte den mest ingående bok som har skrivits om 1900-talets stora vetenskapliga framsteg, men den tar vara på förklaringarnas och teoriernas varsamma poesi.

I sju kapitel beskrivs den moderna fysikens viktigaste upptäckter: från den speciella relativitetsteorin till hur slumpen verkar i världen. Det är en radikalt annorlunda verklighet som framträder, en där föreställningar om vad som är här och där eller vad som är nu och då satts ur spel. Men det är varken skrämmande eller hopplöst. Jag känner mig uppfylld av något som jag inte riktigt förstår: tillit och välvilja – ja, nästan en slags kärlek och ömhet inför kosmos.

Kanske är det anledningen till att boken har sålt så överväldigade bra i hans hemland Italien? Fysiken kan ge oss livet på nytt: känslan av att vara barn och springa så långt ut i skogen att alla hus och människor försvinner. Ett liknande språng har den moderna vetenskapen gjort – och plötsligt är omgivningarna nya och främmande igen.

Mer läsning

Annons