Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Klassperspektiv på ett sargat land

Silvia AvalloneMarina BellezzaÖversättning: Johanna HedenbergNatur Kultur

Annons

ROMAN. Egentligen är det Valle Cervo som spelar huvudrollen i Silvia Avallones andra roman. Dalen där författaren växte upp, hennes mor föddes och hennes morföräldrar levde.

Avallones debutbok ”Stål” var en välriktad spark mot de förhållanden som styr två tonåriga tjejers liv i en italiensk industristad med ett stålverk på fallrepet i början av 2000-talet.

 Marina Bellezza utspelar sig drygt ett decennium senare på den avfolkade italienska landsbygden i skuggan av Alperna. Huvudpersonerna har präglats av områdets vackra och dramatiska natur, men också av de kvarstående skeletten efter nedlagda yllefabriker, lämningarna efter konkursade varuhus, lagerlokaler som aldrig byggts klart, lågprisvaruhus, enkla bostadshus och till salu-skyltar vid övergivna gårdar.

Avallones språk är vackert och klart, men berättelsen på 532 sidor känns i längsta laget. Ändå är det en spännande skildring med klassperspektiv från ett ekonomiskt sargat Italien med en ungdomsarbetslöshet på drygt 40 procent. Marina Bellezza satsar på en framtid via talangtävlingar på köpcentra och i tv, medan borgmästarsonen Andrea väljer att söka sig tillbaka till farfaderns övergivna lantgård för att bli mjölkbonde. Kärleken mellan de två driver berättelsen framåt, samtidigt som de får exemplifiera helt olika livsval.

Mer läsning

Annons