Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Lågmält får vi ta del av hårdheten

Robert SeethalerTobakshandlarenÖversättning: Jörn LindskogBokförlaget Thorén Lindskog

Annons

ROMAN. I backspegeln kan vi ha svårt att förstå hur det kommer sig att inte fler människor kunde se och gripa in i vad som utspelade sig framför dem. Inte minst i utdefinieringen och indelningen av människor ställda mot en bild av en övergripande gemenskap.

I ”Tobakshandlaren” hör vi ett samhälles rörelse in i ett totalitärt styre först som dova lavinskott, för att sedan få dem beskrivna på huden när den unge huvudpersonen Franz Huchel lämnar hembyn för att söka lyckan i huvudstaden. Franz tar anställning hos en bekant hos mamman, tobakshandlaren Otto och får via dagspressen del av landets politiska utveckling, med hårdnande förföljelser mot den judiska befolkningen och mot politiskt engagerade på vänsterkanten. Samtidigt träffar Franz sitt livs första kärlek, den böhmiska flickan Anezka.

Franz blir vän med den åldrade Sigmund Freud som är en av tobakshandelns kunder. Genom vänskapen med Freud får den 17-årige Franz se det hårdnande förtrycket på nära håll.

 På ett lågmält, återhållet sätt lyckas Seethalter skildra de omgivande samhällsförändringarnas inverkan på den enskilde. I tiden rör sig Tobakshandlaren innan och under Tysklands annektering av Österrike i mars 1938, men romanen har i sin bedrägligt naiva skildring av den unge mannens utveckling existentiell bäring på fler tider.

Mer läsning

Annons