Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

”Länge sedan jag läste något så roligt”

Jonas JonassonMördar-Anders och hans vänner(Samt en och annan ovän) Piratförlaget

Annons

ROMAN. Det var länge sen jag läste en så rolig bok som Jonas Jonassons ”Mördar-Anders och hans vänner”. Namnet Mördar-Anders för associationerna till Cornelis Vreeswijks råa visa om densamme, men där slutar likheterna. I Jonassons version genomgår mördaren en häpnadsväckande metamorfos vilket kanske är den före detta prästen Johanna Kjellanders och receptionisten Per Pehrssons förtjänst.

Prästen har lämnat sitt ämbete och blivit utbuad av sin församling. Receptionisten jobbar på ett tredje klassens hotell, pensionat Sjöudden. Mördar-Anders som livnär sig på att lemlästa och skada på beställning är långtidsboende på pensionatet. De lever alla i tillvarons utkant och genom en tillfällighet korsas deras vägar. Det är tre vilsna och bedragna själar som tillsammans tar revansch på samhället och blir framgångsrika lurendrejare.

Det vinnande konceptet, som den kreativa prästen föreslår, är att ge sig in i ”misshandlarbranschen”. För varje uppdrag som Mördar-Anders utför får han åttio procent och tjugo procent går till receptionisten och prästen som sköter administrationen. Affärerna vill inte riktigt ta fart eftersom Mördar-Anders inte är tillräckligt känd i den undre världen. Det är nu som man kommer på den lysande idén att kontakta Expressen som får intervjua ”Sveriges farligaste man”.

Jag kommer att tänka på ett citat från Fritiof Nilsson Piraten om vad som kännetecknar en god berättare: ”Förakt för sanningen och en djup respekt för det sannolika”. Jonas Jonasson drar sig inte för att driva med allt från Arbetsförmedlingen till kvällspressen. Men han gör det med en stor portion värme och humor. Precis när man tror att nu finns det väl inte mer att tillföra denna skröna, så tar berättelsen ny fart med en oväntad fortsättning.

Jonas Jonasson är journalisten som år 2009 gjorde  debut med ”Hundraåringen som klev ut genom fönstret och försvann”. Med sin andra roman ”Analfabeten som kunde räkna”(2013) fortsatte framgångssagan. Det säger sig självt att det inte är lätt att upprepa sådana succéer.

Hemligheten med Jonas Jonassons författarskap är hans enastående berättarglädje. Historien vindlar sig fram i ett raskt tempo i de mest skilda miljöer. Med en slags vänlig ironi och slagfärdighet skildras den undre världens kändisar som ”Jerry med kniven”, ”Greven” och ”Grevinnan”. Sanning eller inte spelar ingen roll, för det är underhållning av bästa slag. Det är med saknad jag lägger ifrån mig ”Mördar-Anders och hans vänner”.

Mer läsning

Annons