Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Långtråkigt om en hemlighet

Björn RanelidÖverbefälhavarens hemlighetBonniers

Annons

ROMAN.  Björn Ranelids senaste roman handlar om Sveriges högste militäre chef Axel Wiman.

På en presskonferens med landets stora medier låter han både fasaden och tårarna falla. Borta är den offentliga och professionella överbefälhavaren, kvar står bara en ensam, vanlig och högst mänsklig man som börjar tänka över händelser och handlingar i det förflutna.

Vi kommer att få följa med till Axel Wimans barndom och uppväxt på en skånsk bondgård. Vi får se kärleken och beundran till systern Ingrid med Downs syndrom och får en inblick i vänskapen mellan Axel Wiman och barndomsvännen Viktor, där det finns ett svek som hinner ikapp i alla fall en av vännerna just där på presskonferensen. Vid överbefälhavarens sida står hustrun Maria, som är obotligt sjuk i cancer. Samtidigt finns en krossad relation med den vuxne sonen, som har försvunnit bort i ett narkotikamissbruk.

Utgångspunkten är väldigt spännande, vad är det som leder fram till Wimans totala kollaps? Vad hände mellan de två vännerna Axel och Viktor? Det blir en tät historia, som tyvärr lämnar mig besviken. Någon stor hemlighet uteblir, i stället avverkar Axel Wiman minne efter minne i sin barndom. Jag har svårt att komma in på djupet i Wimans karaktär och tyvärr är det en både rätt långtråkig och meningslös berättelse som aldrig riktig knyts samman.

Mer läsning

Annons