Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Lärande med många bottnar

Ian McEwanDomarenÖversättning: Niclas HvalBrombergs

Annons

ROMAN. En dag kräver Fionas make att han ska få inleda en romans med Melanie, en trettio år yngre kvinna. Fiona svarar blankt nej. Då ger han sig iväg med en packad resväska.

Mitt i denna äktenskapliga turbulens får Fiona veta att Adam, en svårt sjuk sjuttonåring, behöver en blodtransfusion för att inte dö. Men föräldrarna och Adam förbjuder en sådan behandling av religiösa skäl.

Fiona är en ansedd överrättsdomare som nu ska fatta ett beslut i detta delikata fall.

Ian McEwen tar sig i ”Domaren” rätt obesvärat fram i diverse juridiska labyrinter men erkänner i ett efterord att han fått hjälp av ett par specialister.

Mitt i strömmen av ärenden, domar och förberedelser tänker Fiona då och då på sitt liv med maken, hur de träffades, på deras många gemensamma år, på sin spikraka karriär och på sin barnlöshet. Samtidigt låter hon byta lås i sitt hem.

Förhandlingen när Adams öde ska avgöras i domstolen blir spännande som en thriller. De två träffar också varandra på sjukhuset, hon som kan döma honom till livet och pojken som dömt sig själv till döden. Det blir en makalös scen och den slutar fullständigt oväntat.

”Domaren” är lärande på alla plan. Man kan ändå när som helst sjunka ner i texten utan att nå dess botten. Fast jag tycker kanske att man lite för tidigt anar hur det hela ska sluta.

Mer läsning

Annons