Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Maktkamp i katastrofområdet

Madeleine HessérusElefantens fotNatur Kultur

Annons

ROMAN. ”Kärlek är också ett slags matematik. Kärleken har sina formler.”

Susan är Katarinas chef på laboratoriet. Visdomsorden levererar hon när de båda besöker den drabbade zonen långt efter Tjernobylkatastrofen. Den unga svenska forskaren Katarina har åkt dit för att arbeta tillsammans en handfull kolleger på ett internationellt laboratorium.

Nu är det en roman där formlerna vandrar över sidorna. Såväl de naturvetenskapligt matematiska som de med kärleken som förtecken.

Kärleken och kollegialiteten, vänskapen och misstron - kort sagt mänskliga relationer om än i ett synnerligen speciellt sammanhang.

Hela romanen är skriven i jag-form. Jag är lika med Katarina. Här fungerar den väl och tar oss med i fakta och tankar utan att störa.

Men stör – inte läsningen men väl arbetet på laboratoriet – gör relationerna: kärlek, maktkamp, svartsjuka … Det är bara att invänta den nya katastofen, men av en annan karaktär. Det är inte bara Katarina som har mycket med i bagaget av skuldkänslor och annat.

Madeleine Hessérus språk och skrivsätt är lätt att ta till sig.

Vissa naturvetenskapliga begrepp – ja då kanske man får söka information. Och slutet för vidare. Öppet brukar det kallas när vi får tänka själva.

Eller också invänta nästa bok.

Mer läsning

Annons