Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Människor ger röst åt kriget

Peter Englund1916 - Stridens skönhet och sorg Natur Kultur

Annons

HISTORIA. Tredje delen i Peter Englunds planerade utgivning i fem delar om första värdskriget har nu kommit till det tredje året, beskrivet i 106 korta kapitel.

Författaren försöker skildra kriget utifrån ett ”individperspektiv”. Det är vardagen och den enskilda människan som får komma till tals. Detta sker genom att han använder sig av brev, dagböcker och andra personliga dokument.

När året är slut har mer än två miljoner soldater stupat och hundratusentals sårats och lemlästats. Två av världshistoriens mest blodiga slag har ägt rum under 1916: slaget vid Verdun och slaget vid Somme. Borta är förhoppningen om en snabb seger. Vardagen blir alltmer påfrestande med anhöriga som inte kommer tillbaka, krigsinvalider och varubrist.

Genom att använda sig av okonventionella källor får Peter Englund på ett talande sätt fram den ödesstämning som långsamt börjar sprida sig hos civilbefolkningen.

Jag har sagt det tidigare, men det förtjänar att upprepas: böckerna i serien ”Stridens skönhet och sorg” är ett nytt och originellt sätt att skriva historia på. Det avviker helt från skolböckerna och de gängse krigshistoriska verken. Frågan är om inte upplägget i vissa fall ger en bättre insikt i vad som egentligen hände. I vilket fall som helst blir det ett värdefullt komplement till den traditionella historieskrivningen.

Mer läsning

Annons