Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Mästerligt om en hemsökt familj

Anne EnrightDen gröna vägenÖversättning: Ulla DanielssonBrombergs

Annons

ROMAN. I Anne Enrights roman ”Den gröna vägen” rör sig en allvetande berättare egensinnigt utmed tidsaxeln, men beskriver ändå familjen Madigans liv med nedslag 1980, 1991, 1997 och 2002 innan de fyra medelålders barnen återförenas 2005. Då vill modern sälja barndomshemmet.

Äldste brodern Dan är i New York under 80-talet där många homosexuella dör i AIDS. Enright återskapar obesvärat deras jargong och livsstil.

Hanna är yngst, aktris och just barnledig men i praktiken utan jobb och dricker för mycket.

När de fem så möts för att fira jul tillsammans mineras samtalen genast, fastspikade som de är i gamla sociala charader och roller. Det kommer för mig att man kanske ska breda ut de här komplicerade personligheterna som spelkort i en patiens och försöka få den att gå upp. Men Enright skyr så enkla lösningar även om en dramatisk händelse mot slutet förändrar de givna, till synes fastlåsta förutsättningarna.

De minutiösa beskrivningarna bär upp en enastående porträttkonst. Vi får till slut en sammansatt bild av den hemsökta familjen Madigan.

Kanske slutar detta mästerverk i en sorts försoning, i alla fall verkar författaren ha försonat sig med sina figurer, en sorts taggighet är bestämt på väg att försvinna.

Något annat, ljusare skymtar.

Mer läsning

Annons