Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Med blick för samhällets misär

Kata DalströmResor i framtidslandetMurbruk förlag

Annons

RESEBERÄTTELSER. Kata Dalström (1858-1923), beundrar den mattblå himlen och stjärnornas glans över de oändliga ödemarkerna som blir än dystrare när enstaka träd spöklikt avtecknar sig mot den mörka bakgrunden.

Hon befinner sig i en tågkupé i Jörn på väg i framtidslandet för att sprida framtidstro och lycka.

Kata Dalström var en flitig agitator och den första svenska kvinna som valdes in i ledningen för ett politiskt parti. När hon år 1900 blev medlem i socialdemokratiska partistyrelsens verkställande utskott saknade hon, som resten av dåtidens kvinnor, rösträtt.

Det har skrivits åtskilligt om den radikala rikemansdottern och sjubarnsmamman. Desto intressantare att möta hennes egna ord i de reseberättelser som nu sammanställts i bokform. Hon är en styv skribent med skarp blick för samhällets orättvisor och ryggar inte för självironiska episoder som när några rallare lyckas dra upp henne i en godsfinka, strax innan tåget ska rulla vidare norrut.

I Norrköping upprörs hon över att finna barn bland arbetarna i textilfabrikerna och över att lönerna är så miserabla att kvinnor tvingas prostituera sig för att överleva.

Kata Dalström samlar hundratals åhörare, men måste ibland stå ute på upp- och nedvända lådor när hon inte släpps in i befintliga lokaler. Grundvalen är solid, även om ytan inte är så polerad.

Mer läsning

Annons