Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Medryckande från första sidan

Michael ConnellyDet brinnande rummetÖversättning: Patrik HammarstenNorstedts

Annons

SPÄNNING. Michael Connelly är en av världens mest lästa författare när det gäller kriminallitteratur. Hans böcker har tryckts i miljonupplagor.

I en rankninglista över ”hard-boiled”-litteraturens hårdföra deckare kommer Connellys fiktive Los Angeles-polis Harry Bosch på en hedrande tätplats tillsammans med storheter som Raymond Chandlers Philip Marlowe och Mickey  Spillanes Mike Hammer.

I den nu aktuella ”Det brinnande rummet” har Bosch lugnat ner sig. Han har knappt ett år kvar till pensionen, som han både ser fram emot och ängslas inför. Av den tidigare Vietnam-veteranen finns inte mycket kvar. När han tilldelas ett ”cold case” får han samtidigt en ung kvinnlig partner som han skall lära upp.

Den här boken är ett exempel på hur en riktigt bra deckare kan byggas upp. Den är medryckande från första sidan, inte minst genom den realistiska miljöskildringen. Ett exempel är när Bosch reseräkning granskas av chefen.

 Handlingen förs framåt genom ett trovärdigt och tålmodigt polisarbete. Tempot kan ibland uppfattas som långsamt, men där finns en inbyggd spänning som gör att läsningen aldrig blir tråkig. Författaren lyckas med att utan överdrifter eller spektakulära inslag skapa både dynamik och dramatik i framställningen.

Upplösningen blir inte alls som förväntat. Men det gör inte boken sämre!

Mer läsning

Annons