Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Mörkt och sårigt om hopplöshet

Philipp MeyerEn amerikansk förlustÖversättning: Niclas NilssonNorstedts

Annons

ROMAN. Tonåringarna Isaac och Billy är två udda figurer i småstaden Buell.

Isaac är begåvad och borde ha gett sig av för att studera, precis som hans storasyster Lee. I stället har han stannat kvar, efter moderns självmord, för att ta hand om sin gamle far.

Billy var skolans fotbollsstjärna och blev erbjuden stipendier för att gå på college. Han tackade nej, blev kvar hos sin mamma i en trailer i utkanten av stan.När Isaac till sist bestämmer sig för att lämna Buell får han med sig Billy. Men de kommer inte långt. I en övergiven industrilokal hamnar de i en situation som spårar ur.

”En amerikansk förlust” är en mörk och sårig berättelse om spruckna drömmar, våld och ensamhet. Philipp Meyer växlar mellan olika röster, som får ge sin bild av det som sker.

”En amerikansk förlust” utspelar sig i Pennsylvanias nedgångna industribälte, där hopplösheten spridit sig i takt med att fabrikerna lagts ner. Platsen, med sina slitna byggnader och sotiga skuggor, blir en viktig del av berättelsen.

Den amerikanska drömmen har vittrat sönder, när jobb försvunnit och invånarna i dalen blivit kvar. Nu kämpar de för att klara sig, utan att hitta fotfäste.

Philipp Meyers prosa är både saklig och drömlikt vindlande. I botten finns en dov och sotig ton, som bär fram de olika rösterna. Här finns inga hjältar, bara människor som gör så gott de kan.

Mer läsning

Annons