Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

När människor går i bitar

Marie NorinTomasfilmernaNorstedts

Annons

ROMAN. I Marie Norins nya bok finns det tre texter som berättas av små barn. Och det är Marie Norins särskilda gåva att hon kan klara det utan att låta tillgjord eller lillgammal.

Tomas i den första texten viker kartonger i sin mors smörgåsaffär. Så dör hon och Tomas och hans lilla väninna bestämmer sig för att begrava henne i ett naturområde.

Nästa berättelse handlar om en person som faller sönder och inte längre begriper hur kontoret, världen eller det egna jaget fungerar.

Det motivet, människor som går i bitar, finns i flera av berättelserna. Det är de sjukas språk som faller sönder och det hela känns både övertygande och obegripligt. I en annan text kan en pappa inte få syn på sin son trots att han har honom framför sig, vilket ju är egendomligt, men det verkligt oroande är de ord och tankar som rör sig i hans hjärna.

En av berättelserna, den om två tioåriga flickors vänskap och trasslet mellan deras vuxna föräldrar, liknar en liten roman men är mer sammanhållen, tätare och smalare; just de dragen är kanske typiska för långnovellen.

”Hund” är en kort, dialogisk berättelse, som gjord för radion.

Den avslutande texten innehåller över hundra löst staplade utsagor om män. Det hela är alldeles annorlunda, en sorts lyriskt arkiv eller kanske påbörjade berättelser eller bara spill.

Mer läsning

Annons