Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

När mörka tankar blir till verklighet

Sharon BoltonSmå svarta lögnerÖversättning: Carl G. Fredriksson, Lilian FredrikssonModernista

Annons

SPÄNNING. Sharon Boltons senaste deckare  utspelar sig på Falklandsöarna i Sydatlanten. Författaren skildrar en vecka i början på november år 1994, tio år efter Falklandskriget. På den lilla ö-gruppen är såren efter kriget ännu inte läkta.

En tragisk olycka med två små barn som dör står i händelsernas centrum. Tre personer får var och en ge sitt perspektiv på hur detta påverkar deras liv. Barnens mamma Catrin lever med sin olidliga smärta och sitt hämndbegär, den före detta väninnan Rachel som genom slarv orsakade tragedin förtärs av skuld och den brittiske soldaten Callum återvänder till öarna av personliga skäl.

Skildringen av Catrin är plågsamt genomträngande. Hon saknar sina barn varje sekund och på nätterna drömmer hon att pojkarna kryper intill henne: ”Njuter av att känna deras silkesmjuka hud mot sin, luktar på deras hår och vaknar i ett moln av ren lycka.” Men uppvaknandet och den förtvivlan som följer är på gränsen till outhärdlig.

Falklandsöarna med sin vilda och orörda natur bildar relief till detta psykologiska drama, där nu ytterligare mörka moln tornar upp sig. Det oförklarliga försvinnandet av små pojkar oroar och engagerar befolkningen. Författaren väver skickligt samman huvudpersonernas mest förbjudna känslor och tankar med ett yttre skeende där spänningen gradvis intensifieras.

”Små svarta lögner” är Sharon Boltons sjunde bok som är översatt till svenska. Hennes debutbok ”Rov”( 2009) utspelar sig på ”Shetlandsöarna. ”Ond skörd”(2011) handlar om en kvinna som sörjer sin försvunna dotter. De fyra böckerna som sedan följer handlar om den unga Londonpolisen Lacey Flint och inleds med ”Nu ser du mig”( 2012).

Hennes styrka är att hon med ganska små medel bygger upp en stark känsla av skräck och misstänksamhet. De människor som befolkar Falklandsöarna är väldigt vanliga. Med samma längtan och behov som de flesta andra. Ändå är det just detta som känns skrämmande: att under vissa omständigheter kan de mörkaste tankar bli till verklig handling. Nu sprider sig tvivel och rykten och det går inte att lita på någon.

En liten besvikelse är att boken inte håller hela vägen. På de avslutande sidorna tappar Sharon Bolton greppet och lägger ut så många villospår att det blir rörigt.

Trots detta är ”Små svarta lögner” som helhet en egenartad och förtätad berättelse om människor som lever nära naturen på en avlägsen ö där himmel möter hav!

Mer läsning

Annons