Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Oändligt rikt om livets skönhet

Josefine KlougartOm mörkerÖversättning: Johanne Lykke HolmBonniers

Annons

ROMAN. Ljus tydliggör mörker och mörker ljus. Om detta, och mycket annat, handlar Josefine Klougarts egensinniga och vackra roman ”Om mörker”.

Eller för att använda hennes egna ord: ” ljuset stänger något ute. Det ljuset faller på och inte faller på längre. Det som ligger utanför. /…/ Vilket språk kan man hitta för det som ligger utanför ljuset. Allt det ljuset då inte faller på. Med vilken röst kan man tala om mörker. ”

I boken har författaren gjort inlagor i vitt, ljusa, med knappt skönjbara mönster i olika nyanser av vitt. Ytterligare en anledning att stanna upp, fortsätta läsa där man är eller bläddra baklänges och framåt. Josefine Klougart skapar bilder, iscensätter panoramaperspektiv och låter oss möta fragment. Kärlek, död, pärlor som faller i cirklar.

Hon återkommer till ögat som gråter för att det hela tiden förlorar något. Städer. Utsikter. Och allt det som ögat inte längre ser är förlorat.

”Om mörker” är en oändligt rik bok, som lyfter fram livets skönhet och går att läsa på många plan samtidigt. Lågmäld, ”viskningar hörs lika tydligt som rop”, krävande och full av oväntade vinklar.

Hon väjer inte för mörkret utan förmedlar känslan av ”att man står med ryggen mot en bergvägg eller med hälarna mot kanten av en skreva” och är dessutom en otroligt fin stilist. Värd att läsas med omsorg och eftertanke.

Mer läsning

Annons