Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ointressant om en kattrelation

Takashi HiraideGästkattenÖversättning: Vibeke EmondBrombergs

Annons

ROMAN. En kattunge kommer efter hand att spela en allt större roll i romanen  ”Gästkatten”. Hon vill inte bli upplyft eller klappad men kan tänka sig att sova en stund och äta stekt makrill hos det par hon  ibland då och då besöker. Egentligen bor ungen hos en grannfamilj.

Oväntat mycket i denna kattbok handlar dess värre om annat. Berättaren kan till exempel skjuta in essäistiska avsnitt om Machiavelli. De där tankarna fördjupas aldrig och finns väl med för att skapa rytm och skiften i berättelsen. Men de partierna förblir rätt ointressanta.

Bit för bit installerar sig katten i parets hus men alltid på sina egna villkor. Hennes närvaro förändrar samtidigt livet i familjen. Hiraide fångar fint in kattens rörelsemönster och explosiva temperament. Han avbildar också väl det speciella kattberoende som många människor hamnar i. Det räcker ändå inte, tycker jag, eftersom det andra materialet, när katten ligger på is, har stora brister.

Berättaren sitter och skriver, tar ett glas med en vän, rensar ogräs eller byter ett par ord med grannarna. Det handlar om en japansk vardag som inte är så olik vår egen. Men Hiraide lyckas inte utvinna några poetiska eller andra värden ur denna relativa händelselöshet.

Jo, jag är själv förtjust i katter men alltför mycket i den här så kallade romanen liknar mer en misslyckad självbiografi.

Mer läsning

Annons