Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Otäckt aktuell handling

Anne HoltOfflineÖversättning: Margareta JärnebrandPiratförlaget

Annons

SPÄNNING. Anne Holt är en välkänd norsk kriminalromanförfattare , vars böcker har sålts i 2,3 miljoner exemplar enbart i Sverige.

I hennes nya bok ”Offline” sitter den förra kriminalkommissarien Hanne Wilhelmsson i rullstol, förlamad i benen efter att ha blivit skottskadad vid ett ingripande för elva år sedan. Detta att låta huvudpersonen bli begränsad i sin rörelseförmåga känns igen från några av deckargenrens klassiker. I alla dessa fall måste det alltid finnas en medhjälpare som på ett eller annat sätt står för det praktiska fältarbetet. Här heter han Henrik Holme och är en mycket udda person både fysiskt och mentalt.

Även Hanne sticker ut och det gör även hennes tidigare kollega Billy T. som har sex barn med sex olika kvinnor. Man kan alltså utan överdrift påstå att Anne Holt har en livlig fantasi när hon tecknar sitt persongalleri, men läsaren upplever aldrig karaktärerna som konstruerade utan man kommer snabbt in i händelseförloppet.

Boken handlar om terroristattentat och handlingen känns otäckt aktuell och griper tag i läsaren.

Intrigen är skickligt och sakkunnigt uppbyggd, och visar hur gärningsmännen med ganska enkla metoder kunde flyga under polisens och säkerhetstjänstens radar. ”Offline” är dessbättre en fiktiv berättelse, men det hade lika gärna kunnat vara en verklighetsskildring.

Mer läsning

Annons