Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Outhärdligt om barn som säljs

Natalie GeramiTysta rop - barns berättelser om sexhandelOrdfront

Annons

REPORTAGE. Shania, fem och ett halvt år gammal, är ett av omkring 1,8 miljoner barn som utnyttjas inom den internationella sexhandeln.

Hon gråter av rädsla när en man förgriper sig på henne. Natalie Gerami berättar om Shanias förtvivlade skrik i boken ”Tysta rop” där fyra barn Laxmi, Samson, Maeva och Fareeda skildrar hur det är att få sina kroppar sålda, om och om igen.

I Kenya är utnyttjandet av barn i sexhandeln ett växande problem. Samsons lillasyster behöver mediciner. När han förvandlas till köpeobjekt för västerländska kvinnor minskas nöden hemmavid, samtidigt som han missar skolan och förvandlas till en paria som stöts ut av det omgivande samhället.

I Indien finns det 11,2 miljoner barn mellan fem till fjorton år som arbetar. Många gånger tvingas föräldrarna ta lån för att ha råd med mat, bostad och sjukvård. När de inte kan betala tillbaka blir barnen ”skuldslavar” och tvingas arbeta tills lånen betalats av. Något som kan ta år, om det alls är möjligt.

Vittnesmålen skildrar ett cyniskt, skamlöst och outhärdligt grymt utnyttjade av barn. Ändå finns där ett paradoxalt hopp. Barn som har styrkan, bland annat med hjälp av ECPAT (End Child Prostitution, Child Pornography and Trafficking of Children for Sexual Purposes), att återupprätta sin tillvaro på helt andra villkor och leva vidare.

Mer läsning

Annons