Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ovanligt lyckad fortsättning

Johanna NilssonDet grönare djupetForum

Annons

ROMAN. Det är inte alla uppföljare till klassiker som blir lyckade. Johanna Nilssons fortsättning på Karin Boyes dystopi ”Kallocain” från 1940 är dock en sådan. Eller blir till slut. För den första tredjedelen av hennes nya roman är lite omständlig. 150 sidor in i ”Det grönare djupet” tar det fart i den idéroman där vi får följa Linda Kall, hustrun till Leo Kall, Boyes kemist och uppfinnare av sanningsserumet kallocain.

Kall flyr från diktaturen och den ständiga övervakningen i Vetenskapsstaten för Ökenstaden, där allt är tillåtet så länge ingen skadas. Kall är initialt bedårad av att leva i frihet med tillgång till konst och kultur.

Men både Leo och sonen är försvunna och ena dottern Meryl har gått ned sig i drogmissbruk. Ökenstaden hotas utifrån och en figur griper makten, bildar en armé som ska skydda den frihetliga staden.

 Och så återbildas de strukturer som människorna flytt ifrån, i frihetens namn. Linda försöker rädda både sin egen familj och den större familj av vänner som hon kommit att höra till. Hennes offer blir stort och kampen för familjen och vännerna driver henne långt bortom de egna idealen.

Johanna Nilssons ”Det grönare djupet” är en arbetsseger som drivs av diskussionen om friheten, den enskilde och det gemensamma, men där man i slutänden ändå minns Nilssons mästerliga gestaltningsförmåga.

Magnus Östnäs

Mer läsning

Annons