Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Pärlor ur höstens bokflod: Frigörelse, städning och björnkok

Döstädning, "Nyfiken"-filmerna och en litterär sensation. Bokhösten 2017 rymmer såväl materiell som sexuell frigörelse och mycket mer. Vi tipsar om tio titlar att se fram emot.

Annons

"Sommaren, syster" av Jerker Virdborg

Även denna gång syns beväpnad milis ute på gatorna. Om den förra boken "Skyddsrummet Luxgatan" var en samling berättelser i en värld präglad av odefinierbara krig fortsätter den nya romanen i samma anda. Och ändå inte. Den här gången handlar det även om syskonkärlek, om en stark storasyster och en tafatt lillebror. Tillsammans vandrar de i en utsatt tid. (September)

"Fårdagboken" av Axel Lindén

En akademiker flyttar ut på landet för att ta hand om en fårskock. Efter britten James Rebanks hyllade storsäljare "Fårbondens dagbok" kommer nu en svensk variant på samma tema. Medan Rebanks skildrade en uråldrig hederskultur i Wales debuterar Axel Lindén i stället med en bok om små och stora vägval i livet. Sitt hem har han på en gård i Östergötland. (September)

Arundhati Roys första roman på 20 år ges ut på svenska. Hon kommer också till Bokmässan i Göteborg. Arkivbild.

"Den yttersta lyckans ministerium" av Arundhati Roy

För 20 år sedan fick Roy, som första indiska författare någonsin, Bookerpriset för den gripande släktsagan "De små tingens gud". Sedan dess har hon ägnat sig åt aktivism och global rättvisa men också, så småningom, skrivit denna roman. "Den yttersta lyckans ministerium" är hennes comeback till skönlitteraturen och ges nu ut i svensk översättning. "En spretig men minnesvärd berättelse" tyckte The Guardians kritiker som var övervägande förtjust. (September)

"Koka björn" av Mikael Niemi

Ingen formulerar romantitlar som Mikael Niemi. Även denna gång utforskar han tillvaron utifrån trakterna kring Pajala. Året är 1852 och i skogarna har en vallpiga försvunnit. Folket jagar en slagbjörn men prosten tror att en annan ondska ligger bakom. (September)

"Den underjordiska järnvägen" av Colson Whitehead

Colson Whitehead fick både Pulitzerpriset och National Book Award för 2016 års bästa amerikanska roman. "Den underjordiska järnvägen", nu i svensk översättning, handlar om Cora och hennes flykt undan slaveriet och en slavjägare som hela tiden följer henne i hasorna.

Men romanen är också och inte minst en från början djupt fängslande berättelse som beskrivits som en litterär sensation.

Inte bara sex. Klas Gustafsson vill i sin nya bok visa vad

"Nyfikna – Vilgot Sjöman och Lena Nyman i den politiska oskuldens tid" av Klas Gustafsson

Nästa år fyller 68-rörelsen 50 år, men redan i höst jubilerar "Nyfiken"-filmerna. Först kom "Jag är nyfiken – gul" och sedan "Jag är nyfiken – blå". Vad stod Vilgot Sjömans filmer egentligen för? Klas Gustafsson vill med sin bok visa att de handlade om så mycket mer än den svenska sexuella frigörelsen som de kommit att förknippas med. (September)

"Kort sagt" av Anne Carson

"Jag gör vad som helst för att undvika långtråkighet. Det är en livsuppgift". Så skriver den ständigt Nobelpristippade poeten Anne Carson i sin nya bok. Allt från Birgitte Bardot till autism avhandlas i korta texter. (Oktober)

Döstäda eller prylbanta? Två av höstens böcker (

"Döstädning – ingen sorglig historia" av Margareta Magnusson

Går det att skriva en glädjefylld bok om att gå igenom sitt livs barlast? Margareta Magnusson, 82-årig konstnär, bokdebuterar med en på förhand uppmärksammad berättelse om att befria sig från onödiga grejer. Redan innan den har kommit ut i Sverige är den såld till ett 20-tal andra länder. (Oktober)

"Det tunna svärdet" av Frida Nilsson. Illustrationer av Alexander Janson.

Med prisbelönta böcker som "Apstjärnan" och "Ishavspirater" har Frida Nilsson blivit en favoritförfattare både bland barn och deras föräldrar. I sin nya barnbok tar hon sig an Döden. När Sasjas mamma dör bestämmer han sig för att följa efter henne till dödsriket och hämta henne tillbaka. (Augusti)

"Third culture kids" av Ra Hidaya Modig

Begreppet "Third culture kids" myntades redan på 1950-talet men Ra Hidaya Modig har gjort det till sitt eget. Uppvuxen i Iran, Somalia och Sverige skildrar Hidaya Modig sitt och sina kamraters liv i Sverige, i mångkultur och kreativ gemenskap. Boksläppet kombineras med en turné med bland andra rapparna Erik Lundin och Cherrie. (September)

Mer läsning

Annons