Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Poetiskt om ett kollapsat liv

Michèle DesbordesDen blå klänningenÖversättning: Ragna EssénElisabeth Grate Bokförlag

Annons

ROMAN. Den blå klänningen bärs av Camille Claudel, en gång framstående skulptör och medarbetare till Auguste Rodin. Den senare ses som en modern klassiker och hans skulpturer visas nu på Nationalmuseum i Stockholm.

Camille Claudel, som arbetade med Rodin i 15 år, var hans musa och modell, men bidrog även konkret till hans verk. Exempelvis genom att hugga händer och fötter. Eleven och läraren blev också ett kärlekspar, även om den 24 år äldre skulptören hela tiden fortsatte sin relation med sin tidigare sambo, som han senare gifte sig med.

Michèle Desbordes gestaltar Camille Claudels tragiska liv. De sista åren av sitt liv tillbringade den kvinnliga skulptören, fram till dess att hon dog 1943, på ett mentalsjukhus nära Avignon i södra Frankrike. I romanen möter vi henne när hon sitter i sjukhusparken och väntar på sin bror, poeten och diplomaten Paul Claudel. Under de trettio år som hon hölls inspärrad besökte han henne  sju gånger. Systern räknade och antecknade kontinuerligt och noga åren, årstiderna och dagarna då hon väntade och väntade.

Brodern ville att systern skulle förbli där hon var. Vad huvudpersonen själv sagt om romanens berättelse om en kvinnlig konstnärs livskollaps i ett patriarkaliskt samhälle kan vi inte veta, men Michèle Desbordes skildring av Camille Claudel är tät, lågmäld och poetisk.

Mer läsning

Annons