Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Prisbelönt om ett möte med Hitler

Tore RemKnut Hamsun och resan till HitlerAtlantis

Annons

HISTORIA. ”Knut Hamsun och resan till Hitler” av Tore Rem, professor vid Universitetet i Oslo, har tilldelats Norska kritikerpriset för bästa fackbok 2014.

Det är ett välförtjänt pris. Rem analyserar Hamsuns politiska ideologi och omvärldsuppfattning med utgångspunkt från hans litterära produktion. Hans många artiklar i dagspress och facktidskrifter och hans omfattande korrespondens med privatpersoner och myndigheter är också viktiga för att förstå hans agerande.

Det är lätt att man som recensent fokuserar på Rems beskrivning av Hamsuns befängda beundran av Hitler och nazismen. Men detta är välkända fakta som tidigare har presenterats i många biografier och historiska verk.

Styrkan i ”Knut Hamsun och resan till Hitler” ligger i hur författaren levande och med en källkritisk stringens beskriver Hamsuns möte med Hitler.

Den tyska propagandan hade gjort ett stort nummer av att Hitler tog emot den norske nobelpristagaren på Berghof den 26 juni 1943. Men mötet gick inte som planerat. Hitler, som var van att hålla sina monologer inför respektfulla och artigt lyssnande gäster, blev hela tiden avbruten av den lomhörde och halsstarrige Hamsun som var missnöjd med hur Reichskommissar Josef Terboven styrde Norge. Det var en ytterst irriterad Hitler som avbröt audiensen tidigare än planerat.

Mer läsning

Annons