Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

”Ren och skär läsglädje”

Klas ÖstergrenSamlade novellerNatur Kultur

Annons

NOVELLER. En ung författare får i uppdrag av sin granne att agera jultomte. Det är viktigt, poängterar grannen.

Men det blir inte som han tänkt. Det blir det sällan i Klas Östergrens litterära universum.  Där har planer en förmåga att spricka, idéer som en gång verkade lovande går ofta över styr.

”White Trash Christmas”, där författaren aldrig får bli jultomte, ingår i den tjocka volym med Klas Östergrens samlade noveller, som nyligen gavs ut. Det är berättelser som bärs fram av Klas Östergrens väl utmejslade språk och speciella tonfall.

Här finns ofta en författare som behöver ta ett påhugg någonstans. Det leder till möten med människor, som inte ser vad som är på väg att hända innan det är för sent.

Det är ju så det är. Vi förstår sällan vad som egentligen hände förrän långt efteråt. Det handlar om pengar och planer, men sällan om girighet. Snarare om drömmar, förhoppningen om den där storslagna affären, som ska leda till något nytt och annorlunda. Sedan går det som det går.

Klas Östergren iakttar, konstaterar och kommenterar, men dömer inte. De människor han skriver om gör så gott de kan, att det sedan går åt skogen ibland är en annan sak.

De samlade novellerna är en pärla för oss inbitna Östergrenfantaster, men också en tacksam ingång för nya läsare. Ren och skär läsglädje, helt enkelt. 

Mer läsning

Annons