Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Rolig läsning om en udda trio

Brooke DavisMillie Birds bok om döda sakerÖversättning: Helena HanssonBonniers

Annons

ROMAN. Dialogen i australiensiskan Brooke Davis debutroman överraskar ofta läsaren. Samtalen är ofta burdusa men också beskrivningar, kommentarer och händelser är oväntade, halsbrytande.

Det beror på att centralfiguren, sjuåriga Millie, närmar sig världen så logiskt och öppet. Och det hänger samman med att de två andra huvudpersonerna med alla medel försöker förändra sina liv – trots att de är 82 respektive 87 år!

En vacker dag dumpar Millies mamma sin dotter på ett varuhus. Där sitter hon gömd under klänningarna och granskar de damskor som traskar förbi (men det är aldrig hennes mammas). Lika marknära berättar Davis om Millie, helt på barnets villkor, även om flickan då och då blir omänskligt klok och lillgammal.

Så ger sig de tre ut och letar efter mamman. Samtidigt tänker var och en av dem tillbaka på avgörande scener i det förflutna.

 De är panka, stjäl en buss och pengar, misshandlar ett fyllo, snor en bil och vandrar ut i den öknen innan denna road-trip är över. Spänningsscenerna är inte alldeles lyckade.

Då och då slår Davis in kursiverade rubriker i texten. ”En sak om världen som Millie är alldeles säker på”, kan det exempelvis stå. Den saken är att alla ska dö. De flesta resonemang kopplas förr eller senare ihop med döden. Ändå har man oavbrutet roligt under läsningen.

Mer läsning

Annons