Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Roligt men inget mästerverk

Nick HornbyFunny girlÖversättning: Emö MalmbergBokförlaget Forum

Annons

ROMAN. Barbara Parker blir utnämnd till Miss Blackpool 1964 i sin hemstad. Några minuter senare lämnar hon tillbaka kronan och flyr till London, en stad hon drömt om länge. Här vill hon slå igenom som skådespelerska, få publiken att skratta och leva ett mer glamoröst liv än det småstadsliv hon lämnat. Hon landar huvudrollen i BBC:s Barbara (and Jim), tar scennamnet Sophie Straw och snart är Barbara (and Jim) den populäraste tv-serien i hela landet. Med skönhet, humor och talang blir Barbara snabbt den nya stjärnan i brittisk teve. Men snart inser hon att framgång alltid har ett pris.

Men ”Funny Girls” innehåll är mer än bara Barbara Parkers berättelse. Förutom den talangfulla huvudrollsinnehavaren följer vi hennes motspelare Clive, regissören Dennis, som lever med en otrogen hustru, och inte minst de två manusförfattarna Tony Holmes och Bill Gardiner.

Centralt i historien står deras vänskap, som testats av deras olika åsikter både privat och professionellt.

Här lyckas Hornby fånga topparna och dalarna i den kreativa processen.

Hornby passar också på att ställa den lättsamma populärkulturen mot kulturelitism.

Det här är inget rent mästerverk från Hornbys sida, men ”Funny Girl” är emellanåt underhållande. Trots att den snarare är melankolisk än rolig är den både smart, konstnärlig och läsvärd.

Mer läsning

Annons