Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Rysare med komiska drag

Staffan MalmbergGardetNorstedts

Annons

ROMAN. Redan på andra sidan i Staffan Malmbergs nya roman ”Gardet” får vi veta hur det ska gå. Johannes, han som berättar historien, ska förlora sitt jobb och sin familj och tvingas fly.

När författare redan innan deras bok riktigt rullat ut på banan meddelar sådant vill de förstås att vi ska se något annat, i det här fallet hur en vilja att skapa lag och ordning bit för bit monteras ner, gröps ur och leder till övergrepp och våldsamheter.

Johannes och några till bildar ett garde som ger sig på ohyfsade ungdomar, klår upp fifflande direktörer, tar itu med folk som festar störande, slänger fimpar, gör kränkande program i teve, pumpar ut gift i Östersjön och så vidare.

Gardet växer och får en allt fastare organisation och börjar efter hand likna en folkrörelse. Johannes är vattentekniker men verbalt ojämn och kanske inte rätt person att bära upp den här historien.

Malmbergs stora kapital är hans komiska ådra. Den skymtar här också men rätt snart förvandlas romanen till en rysare, får sedan drag av dystopi, innan historien kantrar och svänger igen.

Malmberg har hyfsad hand med spänningen. Men när han skildrar Johannes reaktioner i de mer stressade lägena blir stilen ofta överarbetad. Efter hand vidgas perspektivet rejält men den eskaleringen känns för mig mer tveksam. Men jag kanske bara är fantasilös.  

Mer läsning

Annons