Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Sakligt men inte okänsligt

Birgitta LillpersAnteckningar om höWahlström Widstrand

Annons

POESI. Birgitta Lillpers är poet och prosaförfattare. Hon har givit ut ett stort antal mycket väl mottagna diktsamlingar och romaner.

Hon är väl förankrad i sin hembygd, Orsa, och förtrogen med lantbruk men också med sömnad både som enskilt hantverk och som industri.

I poesin knyter hon samman egenskaper som det existensiella, språket, det jordiska, och dessa förenas till en sällsamt egenartad enhet.

Hennes nya diktsamling utspelar sig mot en bakgrund av Manchesters textilindustrier och iakttagelser om höets beskaffenheter ett personligt drama om cancer. Det är inte ett konventionellt beskrivande av tings och begrepps yttre skepnader utan av deras inre och deras djupa förbindelser med själsliga och språkliga rörelser.

Det är mycket vackert, en hel del ljus ryms men också mycket mörker och skuggor.

Boken är utan sentimentalitet men just därför oerhört drabbande, poetisk utan skönmålning, saklig men inte okänslig. Nej, skildrat inifrån en människa ser vi detta: hanteringen av sjukdomen, dödens närhet, livets envishet – och som en flimrande fond finns bilderna av allt som upptar den skrivandes sinne, en erfarenhet: ”Kan jag förklara så att det blir begripligt?

Det är storartat och skrämmande. Som att ha tagit en stark dos. Som att ha varit för nära något utan botten eller väggar.”

Mer läsning

Annons