Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Självupplevd småländsk rasism

Alexander MahmoudMellan rummenAtlas

Annons

REPORTAGE. Med sig själv som ofrivillig försökskanin har fotografen Alexander Mahmoud låtit sig utsättas för den nutida rasismen i sin småländska hemby.

Storyn är byggd på Mahmouds vardag i vilken han pendlar mellan Stockholm och sin hemort där vardagsrasismen växer sig allt starkare.

Samtidigt som Alexanders öknamn bland kompisarna på födelseorten känns mer främmande än någonsin, upplever belackarna epiteten mer relevanta än tidigare.

Mindre iakttagelser av detta slag får agera metaforer för den mycket större polariseringen som pågår i samhället.Parallellt stångas Mahmoud bland annat med kärlek till en papperslös kvinna, en mors främmande åsikter och en enkel önskan om att finna en balans i livet.

Boken är skriven i dagboksform med mycket korthuggna meningar och stycken som påminner om Lapidus försök att slå an en autentisk ton i texten. Skillnaden är dock att Alexander Mahmoud lyckas väldigt väl med detta grepp just för att berättelsen är självupplevd.

Texten är hög på energidryck, febrig, sen till ett möte – stressig med ostruken skjorta och rakt på om vår samtid.

Omöjlig att inte sträckläsa från pärm till pärm. Så till den grad att ”Mellan rummen” mycket väl kan spela en viktig roll som en tidskapsel att ta del av för framtida generationer. 

Mer läsning

Annons