Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Skakande om en ensam galen man

Joakim PalmkvistÄventyr i Svenssonland - Seriemördaren Peter MangsBonniers

Annons

DOKUMENT. Jag har sagt det tidigare, men det förtjänar att upprepas. När en erfaren journalist skriver en biografi eller ett faktabaserat socialreportag blir ofta resultatet stilistiskt sett mycket bra. Så även när Joakim Palmkvist skriver om seriemördaren Peter Mangs.

Det märks att författaren är en rutinerad kriminalreporter som under flera decennier har skrivit om grov kriminalitet Språket flyter lätt och läsaren kommer direkt in i handlingen.

Peter Mangs dömdes slutligen för två mord och fyra mordförsök och var starkt misstänkt för ytterligare två mord.

Palmkvist gör en intressant och sakkunnig analys av Mangs personlighet och hur hans tankevärld kom att bli alltmer bisarr och verklighetsfrämmande. Men också hur han konsekvent och målmedvetet planerade och genomförde sina brott.

Att Mangs inte är psykiskt frisk framgår med all tydlighet av de samtal författaren har haft med honom i fängelset. Men han var inte tillräckligt sjuk för att dömas till rättspsykiatrisk vård, och han stack inte ut så mycket att han i de första sökomgångarna hamnade i polisens blickfång. Han fanns inte i några register och hade inte observerats i några suspekta sammanhang.

”Äventyr i Svenssonland” är en inträngande och skakande bok om hur en ensam galning under några år spred skräck i Malmö.

Mer läsning

Annons