Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Skarpt skrivet om rasism och våld

Ta-Nehisi CoatesMellan världen och migÖversättning: Eva ÅsenfeldtNorstedts

Annons

ESSÄ. Amerikanen Ta-Nehisi Coates kallar ”Mellan världen och mig” för ett brev till sin son men egentligen är det en våldsam essä eller en politisk biografi.

Enligt Coates handlar rasism om rangordning och den upprättades och består genom att ”ryggar piskades, lemmar fjättrades, mödrar våldtogs, barn såldes”. Den våldsamma salvan upprepas gång på gång och ligger i botten på alla hans resonemang om tillståndet i USA.

Allt han såg under uppväxten var olika former av stor kroppslig rädsla. Barnen förstördes ”av gatan, av polisen, av droger, av vapen”.

Det mesta av det Coates tar upp har man ju stött på många gånger men kanske aldrig så skarpt formulerat, med så oavvisliga exempel och så konsekvent infogat i ett sammanhang: den rädsla som det ständiga våldet mot kroppen skapar och som bestämmer livet i stort som smått.

Coates studerade på Howard University, en ”maskin som konstruerats för att fånga in och koncentrera de afrikanska folkens samlade, mörka energi”.

Svarta poeter lärde honom att skriva effektivare. Lärare i historia klädde av honom alla myter de svarta bar på. Så blev han journalist.

Förändringen måste komma från de vita, menar Coates, och där har det sorgligt nog inte hänt något som påverkat deras livshållning, trots att den ”hotar planeten”.

Mer läsning

Annons