Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Småkryp tycker inte heller om fotboll

Tove Pierrou och Joanna HellgrenSmåkrypsbollNatur Kultur

Annons

FRÅN 3 ÅR. Tove Pierrou debuterar här som bilderboksförfattare. Hon gör det med härlig uppbackning av serieskaparen och bilderboksillustratören Joanna Hellgren. Tillsammans har de gjort en tilltalande och intressant berättelse om Omko – en liten kille som inte gillar fotboll.

Omko är en empatisk pojke som är väldigt fascinerad av djur. Egentligen struntar han hur det går i matchen han är med i. Skorna är dessutom för stora och bollen väldigt hård. Omko vill dock inte göra sin mamma ledsen utan ställer upp och spelar.

När Omko för femtielfte gången måste dra upp strumporna under matchen upptäcker han att det finns djur i gräsmattan som säkert inte gillar att få en stor och hård boll på sig. Nu kommer äntligen fotbollsskorna till användning. Omko tar av sig dem och samlar upp alla djur han hittar i gräsmattan.

I en utsökt bild kan vi se hur Omko studerar en humla som sitter på en maskros. Hur ska jag rädda dig kanske han tänker? När sedan matchen är slut har han samlat ihop femton djur i sina fotbollsskor. Om matchen vet han ingenting. Han är helt upptagen med sina funderingar kring insekterna.

Det fina med berättelsen är att ingen klagar över hans sätt att vara. Efter matchen är han trött precis som de andra i laget. Det tar på krafterna att rädda djur. Som en riktig hjälte får han förstås varm choklad.

Denna ömsinta och livsbejakande bok har en mild humor där samspelet mellan text och bild fungerar klockrent. Illustrationerna kännetecknas av en högst personlig stil med många spännande bildlösningar.

Mer läsning

Annons