Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Smal bok om ett forskarliv

Richard DawkinsKampen mot illusionernaÖversättning: Bitte WallinFri tanke förlag

Annons

MEMOARER.  I Sverige är Richard Dawkins, en brittisk evolutionsbiolog och författare, inte på långa vägar lika känd- och hatad- som i Amerika.

Med sin bok ”Illusionen om Gud” (2006) lyckades han få de kristna i USA att gå i taket. Han menar att det saknas vetenskapliga bevis för att Gud existerar. Hans ”ultimata Boeing 747-argumentet” utlöste ett ramaskri i religiösa kretsar: ”Det är lika sannolikt att Gud existerar som att en stormvind drar genom en flyghangar och slumpmässigt skapar en Boeing 742 av reservdelar som ligger utspridda på golvet.”

”Kampen mot illusionerna” är en fristående fortsättning av första delen av hans memoarer ”Nyfikenhet och förundran”. Dawkins är en skicklig stilist och det finns både humor och ironi i hans språk. Större delen av innehållet handlar om den sociala sidan av hans liv: resor, människor han mött, debatter och offentliga framträdanden.

Men också hans tid som professor i Oxford och glimtar från hans karriär som forskare finns med.

Trots att författaren har en förmåga att förenkla teoretiska resonemang känns vissa avsnitt i texten tunga och onödigt omständliga.

Detta en ”smal” bok och det är förmodligen inte så många som kommer att vara intresserade. Men vill jag uppmana presumtiva läsare att först ta sig igenom ”Illusionen om Gud”. Det kommer att öka behållningen.

Mer läsning

Annons