Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Smart och mörkt om ond bråd död

Val McDermidDöden vittnarÖversättning: Lena KarlinAlfabeta

Annons

SPÄNNING. Med Storbritanniens förmåga att producera Kommissarie Morse- deckare i åtanke, är det lätt att förstå varför man anser att McDermid är en av de främsta kriminalförfattarna i landet. Något som hon själv verifierar genom ”Döden vittnar”.

I detta verk breddar sig dock det Morse-pittoreska till Balkan-området när någon börjar mörda krigsförbrytare och två advokater vid Internationella krigsförbytartribunalen får i uppgift att luska ut vem som ligger bakom. Samtidigt finner McDermids återkommande detektiv Karen Pirie ett åtta år gammalt lik i Edinburgh som den utredande Cold case-gruppen sammanlänkar med morden på krigsförbrytarna.

”Döden Vittnar” är en smart, mörk och psykologisk thriller som verkligen ger läsaren en känsla av att befinna sig mitt i berättelsen.

Gåtan är välkomponerad och håller ihop ända till den sista sidan på ett sätt som många andra deckare inte alltid lyckas med.

I en eventuell senare översättning av boken skulle jag gärna se att man gallrade bland de överdrivet många ”sade hon” och ”berättade han” för att på så sätt underlätta läsningen.

Men när man skakat ur det enskilda gruskornet från dojan så är det till det stora hela sett en behaglig, om än ohygglig, promenad i McDermids verklighetstrogna värld av trassliga mysterier.

Mer läsning

Annons