Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Storartad läsning om livet frågor

Niklas RådströmEn MarialegendBonniers

Annons

ROMAN. Öppningsscenen är våldsam, på gränsen till olidlig. En ung kvinna ser sin man och sitt lilla barn dödas. Hon lämnas sedan att dö efter att ha blivit våldtagen av barnsoldater.

Hon överlever trots allt och flyr genom ett krigshärjat land, med en okänd följeslagare och insikten om att hon bär ett barn i sin mage.

Niklas Rådström låter mörker och ljus följas åt när han skriver om den drabbade kvinnan i nya roman, där berättelsen om hennes flykt utgör en av tre parallella historier.

Här finns också en kvinnlig museiintendent som dras in i en avliden kollegas liv när hon arbetar med en utställning om konstnären Lukas Cranach och Cranach själv, som förhandlar med kejsaren Karl V under belägringen av Wittenberg.

De tre historierna kan synas disparata, men Niklas Rådström håller samman dem med trådar som kretsar kring de stora livsfrågorna.

Kärlek och hat. Våld och försoning. Och utforskandet av det som får oss att gå vidare, mitt i den djupaste förtvivlan.

Hans poetiska språk och hans djupa sökande i de stora livsfrågorna gör romanen till storartad läsning. Till sist finns kärleken där, som en helande kraft.

Det kunde ha blivit banalt, men inte hos Niklas Rådström. Hos honom blir det en övertygande insikt om vad som bär fram våra liv, en strimma hopp som skär genom svärtan.

Mer läsning

Annons