Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Suveränt och kul om mellanbarn

Alexandra MaxeinerJag, Lilly och resten av världenÖversättning: Christine BredenkampLilla piratförlaget

Annons

FRÅN 6 ÅR.  Att vara mellanbarn är inte alltid lätt. Det får Hannah i Alexandra Maxeiners bok ”Jag, Lilly och resten av världen” erfara.

För det första har hon Frida, 1 ½ år, som hela tiden pockar på uppmärksamhet och till på köpet ibland måste passas. Sedan är storasyster Cora inte alltid lätt att tas med. Hon är i förpuberteten och humöret åker bergochdalbana. Med bara elva månaders skillnad i ålder har Hannah Lilly. De kan i det närmaste betraktas som tvillingar. Konkurrensen mellan dem är förstås stor men också vänskapen. Att de både hatar och älskar varandra är därför inte så konstigt

Hanna och Lilly delar rum. Men snart är det slut på det. Familjen ska flytta till en nybyggt hus. Pappan är lite speciell. Han gillar demokrati men när han ska praktisera demokrati i sitt eget hem ångrar han sig djupt. Han får för sig att de ska rösta om färgen på huset för att ge sina döttrar ett bra exempel på vad folkstyre är får något. Citrongult är hans favorit men så blir det inte, i stället röstar Cora, Lilly och Hanna fram att huset ska målas lila.

 ”Jag, Lilly och resten av världen” är en mycket rolig bok, perfekt för högläsning, full av energi och dråpligheter. Inte sällan skojar den friskt kring de vuxnas dumheter.

I åtta kapitel får vi följa Hannahs familj. Trots att boken är lättsam och underhållande finns det en hel del visdom att ta del av. Det handlar framför allt om hur man ska vara mot varandra i en familj. Just relationen mellan Hannah och Lilly är suveränt beskriven.

Mer läsning

Annons