Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Svavelosandet blir för mycket

Rosa LiksomSånt är livetÖversättning: Janina OrlovWahlström Widstrand

Annons

Kortprosa. Rosa Liksom proppar sina texter fulla med våldsamma överdrifter i nya samlingen ”Sånt är livet”.

Delvis beror det på det beskurna format hon valt. Vi stiger gång på gång in i ett liv (ofta kaotiskt och katastrofalt) och möter en annorlunda människa i en drastisk situation innan Liksom plötsligt bommar igen texten mitt för näsan på oss.

Det rör sig oftast om personer som inte får någon ordning på sina liv, missbrukare, arbetslösa, de som är utestängda eller missförstådda. De är illa hanterade men mer av tillvaron än av samhället.

Historierna kan handla om vad som helst. En alkoholist känner skam inför barnen men har ingen tanke på att sluta dricka, i en familj byter de vuxna sexuella identiteter gång på gång, en läkare kan inte operera utan knark i kroppen, en prästpedofil försöker förföra en pojke, en man har tretton kvastar och skaffar sig lika många mobiler.

Språket är svavelosande och fullt av våldsamma bilder.

Alla texter är monologer och i dem lyssnar Liksom lyhört in en rad bisarra figurer, allt från trettonåringar till lyxbrudar.

Sammantaget innehåller ”Sånt är livet” tre delar med bilder som handlar om vår samtid men satiren blir lite för yvig för min smak.

Roligast är det när Liksom parodierar och blåser upp våra fördomar.

Mer läsning

Annons