Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Trevligt elände trots klyschorna

Jens LapidusSTHLM DELETEWahlström Widstrand

Annons

SPÄNNING. De flesta människor avskyr elände och död i verkliga livet men kan underligt nog inte bli mätta på det i fiktiv form. Det faktum att Jens Lapidus nu ger ut sin femte roman är ett tydligt bevis på detta.

Teddy och Emelie som figurerade i Lapidus verk ”Vip-rummet” återkommer här.

Med sina disparata bakgrunder sugs dessa in i diverse problem förknippade med exklusiva grupperingar i såväl maktens korridorer som den undre världen.

Författarens styrka ligger i att klyschigt porträttera just dessa världar som majoriteten av verkens läsare troligen inte känner till. Kanske är det just därför böckerna älskas av så många.

Den gemensamma nämnaren  för dessa polariserade verkligheter är dock jakten på pengar och makt, ett slutmål som lämnar efterfrågade lik efter sig.

Samtidigt som har handlingen har ett Disney-dis över sig för att inte oroa läsaren för mycket.

Tempot är som vanligt lika drivet som i en välklippt actionfilm och de stereotypa karaktärerna har knivskarpa konturer som ger dem möjlighet att antingen skära in perfekt eller sticka ut totalt i sammanhang där de placeras.

Så trots att Lapidus verk ofta efterliknar varandra och har sina förutsägbara sidor är det alltid lika trevligt att stifta om denna bekantskap med det fiktiva eländet.

Mer läsning

Annons