Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Trovärdigt om ett sant kvinnoöde

Anita SalomonssonOloflig beblandelseNorstedts

Annons

Roman. Allt började med ett olycksbådande tecken på himlen. I en ring av moln står en svartklädd man med en yxa i handen. Sara Greta blir stel av fasa för hon vet att hon kommer att straffas för att hon är en horunge och oäkting! Denna inledning för oss direkt in i handlingen till Anita Salomonssons senaste bok ” Oloflig beblandelse”.

Romanen utspelar sig i Västerbotten i mitten av 1800-talet i ett klassamhälle där skillnaden mellan rika och fattiga är avgrundslik.

Sara Greta har oturen att födas som oäkta barn med lägst status av alla. Men när hon får tjänst som piga hos ett snällt gammalt par så finns det en strimma av hopp. Hon får en egen liten kammare med en kommod i ena hörnet. Det vanliga är annars att pigorna får sova på vinden bland råttor och fågelträck.

På en sagolik prosa som färgas av dialektala ord och företeelser förflyttas man 200 år tillbaka i tiden till trakten kring Skellefteå. Vardagslivet med alla dess mödor och glädjeämnen är skildrat med en stor inlevelse och detaljrikedom. Kaffekannan som puttrar över elden, tunnbrödet med en klick smör och lyckan över att någon enstaka gång få äta sig mätt.

Sara Greta är vacker och begåvad och när storbondens son Nils friar så tackar hon ja. Men svärföräldrarna är ogästvänliga och avogt inställda. Det finns också många i byn som är avundsjuka på henne. Nu stiger spänningenoch man anar att det inte kommer att sluta väl.

Anita Salomonsson debuterade som författare vid 59 års ålder. Hon kommer från byn Hjoggböle i Västerbotten och platsen är välkänd då även Per Olof Enqvist är född där. De flesta av hennes böcker utspelar sig i hemtrakten .”Oloflig beblandelse” bygger, liksom hennes föregående bok ” I enslighet framfödt”, på ett verkligt rättsfall. Det blir en uppskakande och kuslig läsning som väcker min nyfikenhet. Jag vill veta mer om bakgrunden till denna tragiska händelse. Detta är en ovanlig bygderoman som på ett trovärdigt och äkta sätt speglar de värderingar och tankar som människor gick och bar på.

Författaren lyfter fram ett kvinnoöde och en historisk händelse som har satt djupa avtryck i bygden. Hon har forskat i gamla rättegångsprotokoll och även nedtecknat vad man i folkmun berättat. För att inte förstöra läsupplevelsen tänker jag inte återge hela händelseförloppet. Men ”Oloflig beblandelse”är den gripande skildringen om Sara Gretas öde, en kvinna som straffades hårt för att hon råkade födas på fel plats och i fel tid!

Mer läsning

Annons