Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Underbart galet om trädätaren Äskil

Åsa Lind och Per GustavssonÄskil äter trädRabén Sjögren

Annons

FRÅN 4 ÅR. Skulle du bli orolig om ditt barn plötsligt en dag började knapra på ett träd? Det blir i alla fall Äskils föräldrar. ”Fy! Spotta genast ut!” och mammas hand åker in i hans mun för att rensa. Men då reagerar Äskil starkt, för han har just upptäckt det underbara med den nya smaken. Han är bara två år då han första gången smörjer kråset med träd och sedan bara fortsätter han. Som tur är tycker doktorn att det inte är någon fara så föräldrarna blir lugna och Äskil fortsätter med träspån på filen.

Per Gustavsson fick Elsa Beskow-plaketten förra året för sin bilderbok ”Skuggsidan”. I boken ”Äskil äter träd” samarbetar han för första gången med författaren Åsa Lind. Hon är mest känd för sina fantastiska böcker om Sandvargen. Åsa Lind har här skrivit en galen historia om en pojke som går sin egen väg.

 Åsa Lind visar än en gång att hon behärskar både slutrim och assonans med bravur. Det känns helt enkelt skönt att läsa den rimmade berättelsen. ”Det finns folk som gillar bullar/och korv och revbensspjäll/och säkert finns det nån/som vill ha gröt varenda kväll/Men Äskil älskar träd.”

Både bild och text innehåller mycket humor, och Per Gustavssons temperamentsfulla illustrationer stöder texten samtidigt som de vidgar berättelsen. Visst går det att läsa in budskap även i denna underhållande bok. Att dra kopplingen till skräpmat känns inte så långt borta. Läsk och sötsaker är ju ingenting Äskil är sugen på.

Mer läsning

Annons