Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Uppriktigt om ett skrivarliv

Herta MüllerMitt fosterland var en äppelkärnaÖversättning: Madeleine GustafssonWahlström Widstrand

Annons

BIOGRAFI. I Herta Müllers nya bok ställer journalisten Angelika Klammer drygt 130 frågor till henne och får utförliga och tänkvärda svar. Müller växer långsamt, nästan omärkligt upp i texten och blir berömd (men inget sägs om hennes Nobelpris 2009).

Frågor förresten. Ofta lyfter Klammer helt enkelt in ett citat från någon av Müllers skrifter och hon svarar med en oväntad kommentar, en skarp analys eller en sensuell minnesbild, och Müller är totalt uppriktig och djupt personlig.

Släkten bodde i en tysktalande, efterbliven avkrok i Rumänien. Där tappade Säpofolket hakan när hon meddelade att hon inte ville spionera på folk. Därefter följde eviga trakasserier, våld, hot och tusen förhör som alla byggde på lögner och falska anklagelser. I den situationen började hon skriva för att ”bli klar över vem hon var”.

Hennes debutbok ”Flackland” arbetades om och ramponerades svårt av censuren men boken blev ändå en sensation i väst och gav henne flera priser där.

Hon verkar komma ihåg allt. Det betyder att hon hela tiden kan ge strålande exempel, ofta förfärliga och hjärtskärande men också komiska och befängda. Allt är därtill återgivet med en fenomenal sinnlighet.

Säpofolket plågade henne och vännerna med eviga förhör, ständiga inbrott, våld och mord. Först när hon själv höll på att gå i bitar ansökte hon om att få lämna landet.

Mer läsning

Annons