Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Utgångspunkt för tankar om samtiden

Sten EklundKullahusets hemlighet - med texter av Torsten Ekbom, Ulf Linde och Lotta LotassBonniers

Annons

ESSÄER.  Vad händer om man ser det man inte förstår, som endast låter sig redovisas som yta? Är det mig själv jag möter då? Är det mina hemligheter?

Sten Eklund (1942 – 2009) var bildkonstnär och grafiker. 1971 ställde han första gången ut sitt verk Kullahusets hemlighet. Det innefattar en ramberättelse, grafik, föremål, och allt kretsar kring en ung, fiktiv, forskare, Paléen, som år 1849 finner ett säreget område. Skyddat av ett magnetfält finns märkliga byggnader, apparater, växter. Skrämd och fascinerad skriver Paléen dagbok och försöker utan framgång få gehör för sina fynd.

Verket uppmärksammades av författaren Torsten Ekbom och konstkritikern, författaren och akademiledamoten Ulf Linde – bägge mycket intresserade av liknande företeelser inom konstvärlden. Författaren och akademiledamoten Lotta Lotass författarskap präglas delvis av frågor kring människans och civilisationens samspel med teknik.

Och i alla de tre författarnas verk är just konfrontationen med det gåtfulla det som gör ett konstverk – och livet – så fascinerande. Boken, som innehåller Sten Eklunds bilder, Paléens dagbok och essäer av Torsten Ekbom, Ulf Linde och Lotta Lotass, bjuder på inressant läsning och är en fin utgångspunkt för tankar om samtidens konst och människans förhållande till livets gåtor.

Mer läsning

Annons