Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Vackert berättat om att bli vuxen

Benjamin Alire Sáenz Livets outgrundliga mysterierÖversättning: Emö MalmbergGilla Böcker

Annons

Från 13 år. Att vakna upp 1987 och vara femton år och höra en radiokille spela en låt som heter ”Alone” är ingen big hit, om det sista man vill är att vara just femton år och ensam. Därtill kommer att han är son till en man som har Vietnamkriget inom sig. Han heter Aristoteles, men kallas Ari, och en dag möter han Dante, som erbjuder sig att lära honom simma. That’s it!

Fast inte. Det är så mycket mer. Det är att han har en elva år äldre bror som sitter i fängelse. Som ingen pratar om. Att han har en mor som han kan skämta med, som överbeskyddar honom. Att han har tvillingsystrar, tolv år äldre än han själv. De behandlar honom som vore de hans föräldrar, inte syskon. Att pappan har ett mörker inom sig. Att Ari försöker förstå sin far. Allt detta är spöken som formar hans liv.

Och så kommer Dante. Jämnårig, men så mycket frimodigare än Ari själv. Utan att förstå hur det går till finner sig de två unga herrarna bli mycket goda vänner. De skämtar om allt. Om att de är femton år båda två, och överbeskyddade av sina föräldrar. Om hur det vore att ge sig iväg, ut i världen. Mitt i allt detta inträffar katastrofen. Ari räddar Dante från att bli överkörd av en bil, och bryter själv på kuppen såväl armar som ben, med en lång sjukhusvistelse och jobbig tacksamhetsskuld som följd.

Benjamin Alire Sáenz har skrivit en vacker berättelse om en pojke som tänker mycket på hur det är att vara den han är, varför han blivit sådan, och kanske om vem han kommer att bli.

Mer läsning

Annons