Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Vacklandet blir en temposänkare

Gustafson KantMordbrännarenBokfabriken

Annons

SPÄNNING. En camping sätts i brand på Singö i Norrtälje kommun. Utsatta för skadegörelsen är främst husvagnar där en grupp romer bor. Vem har utfört dådet, och hur ser motivet ut. Är det en mordbrand? När sedan en gård på norra Singö står i lågor, måste man fråga sig om mordbränderna har något samband.

Kriminalkommissarie Solbritt Andersson har plötsligt en hel del att stå i. Samtidigt finns ytterligare trådar att nysta i, en förmodad smuggelhärva.

Men varför händer ingenting? Kriminalarna letar spår, men det går så långsamt. Kanske är det berättartempot som är för långsamt? Jag är inte intresserad av vilket väder det är, vem som säger vad, eller på vilket sätt, varför man förflyttar sig hit eller dit. Jag vill ha spekulationer, underbyggda teorier, initierade samtal om exakt var hotbilden ligger.

Sedan hettar berättelsen till. Lyxbilar dyker upp, falskskyltade. Har man kommit på en ”lyxbilsliga”? Eller handlar allt om rasism, om en väpnad kamp mot invandringen?

Den här boken vacklar. Det känns som om författarparet inte bestämt sig riktigt för om de ska skriva en deckare med thrillerinslag, eller om de ska skriva en mysig pusseldeckare av Maria Lang-typ, där familjeliv och relationer står i centrum. Nu blir det lite av varje, vilket sänker tempot. Jag önskar mer av raka rör. Gärna redan till nästa del.

Mer läsning

Annons