Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Välskrivet men opersonligt

Stefan KorneliusAngela MerkelÖversättning: Linus KollbergHistoriska Media

Annons

BIOGRAFI. Den som förväntar sig en avslöjande personbeskrivning blir säkert besviken. I stället väljer författaren Stefan Kornelius att lägga tonvikten på förbundskanslerns utrikespolitiska gärning. Boken kom ut i Tyskland 2013.

Angela Merkel är den första kvinna som valdes till Tysklands regeringschef (2005) och är nu en av världens mäktigaste kvinnor. Under hennes tid har kriserna avlöst varandra och många har säkert funderat över hur hon ständigt orkar med att vara i den politiska hetluften.

Hon växte upp i en prästfamilj i den idylliska staden Templin i det forna DDR. Hennes akademiska meriter är imponerande och hon har en doktorsexamen i kvantkemi. Sedan 1998 är hon gift med Joachim Sauer, också forskare och kvantkemist. Äktenskapet är barnlöst.

Lehman Brothers konkurs år 2009 var början på en finanskris som fick svåra efterverkningar i hela världen. Sedan dess har kriserna avlöst varandra. Författaren låter oss följa det politiska spelet från insidan. Nu senast dramatiken kring flyktingströmmarna till Tyskland. Detta är en ödesfråga för hela Europa och framtida historiker kommer att utvärdera Angela Merkels roll. Stefan Kornelius välskrivna och sakkunniga biografi ger en bra inblick i det diplomatiska spelet bakom kulisserna. Däremot är jag fortfarande nyfiken på privatpersonen Angela Merkel.

Mer läsning

Annons