Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Välskrivet om kreativiteten

Nike MarkeliusTrumslag hjärtslagModernista

Annons

BIOGRAFI. Flödet av rockmusiker-biografier verkar aldrig sina.

Men för all del, Nike Marklius bör definitivt uppmärksammas, om inte annat för att balansera genrens mansdominerade utbud.

Efter att ha inlett en musikalisk bana som sextonårig trummis i kompisbandet Usch, öppnat för Ebba Grön, fått blodad tand och senare blivit mer känd som trumslagare i kultförklarade Tant Strul kan Markelius nu även addera författare till sitt cv.

Förutom det vanliga biografiinnehållet, bestående av existentiella frågor, framgång och motgång där författaren berör upplevelser från sitt liv, är det mest intressant att i denna självbiografi ta del av Markelius bakom kulisserna-upplevelse av att vara kvinnlig musiker.

Hon trycker även tydligt på vikten av kreativitetens betydelse för såväl individen som mänskligheten, något som inte minst märks på dennes mångfacetterade bakgrund inom kulturvärlden.

Texten är full av skarpa kontraster vilket även förekommer i bokens disposition där den varvas med ett stort antal illustrationer, foton och tidningsurklipp att vila ögonen på.

Det bör även betraktas som en kontrast att biografin är oerhört välskriven till skillnad från andra verk ur samma genre där man översatt från originalspråk till ett annat och förlorat själen på kuppen.

Mer läsning

Annons