Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Vardagsrealism för lågstadiebarn

Maud MangoldMiranda och sjörövarkattenRabén Sjögren

Annons

FRÅN 6 ÅR. Maud Mangold är kanske mest känd för sina fantasyböcker men hon har på senare år även skrivit vardagsrealistisk litteratur med gott resultat. Ett fint exempel är hennes senaste bok ”Miranda och sjörövarkatten”. Det är en bok med mycket temperament som med fördel kan läsas högt för barn i lågstadieåldern.

Miranda är en ganska vanlig tjej som inte gör något större väsen av sig. Men när hon blir arg vågar hon säga vad hon tycker. Det spelar ingen roll om det är vuxna hon måste tillrättavisa.

I centrum för denna berättelse står en katt som gårdskarlen Idris hittat påkörd. Miranda engagerar sig genast, för hon älskar djur.

Tillsammans badar de katten, ger den mat och Idris spjälkar bakbenet – allt för att göra den frisk.

Mer kritiskt blir det när det visar sig att Idris är allergisk och kan inte ha kvar katten. Då återstår bara en sak – Miranda får ta hem katten till sig. Men det är väldigt osäkert. Hennes mamma gillar inte husdjur så Miranda tvingas att gömma den.

Det här är en riktigt bra bok som kan ligga till grund för samtal om känslor och hur man ska vara mot varandra. Många barn kommer att känna igen sig i de vardagssituationer som Maud Mangold på ett lättläst men ändå drivet sätt beskriver. De svartvita illustrationerna av Maria Sandberg ger en extra dimension åt berättelsen.

Mer läsning

Annons