Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Vart är mänskligheten på väg?

Yuval Noah HarariSapiens – en kort historik över mänsklighetenÖversättning: Joakim RetzlaffNatur Kultur

Annons

Historia. Det är något fascinerande med författare som i en bok på 400 sidor anser sig kunna sammanfatta mänsklighetens historia och dra slutsatser om vart vi är på väg.

Yuval Noah Harari, som har doktorerat i historia vid universitetet i Oxford, verkar dock vara fylld av självförtroende och har rönt mycket uppskattning  för sina föreläsningar på nätet om världens historia. Han fokuserar på breda historiska frågor som ”hur ser relationen mellan historia och biologi ut” och ”har människan blivit lyckligare under historiens gång”.

Nu har hans bok ”Sapiens” kommit ut på svenska och det är en stimulerande och intresseväckande exposé över i första hand Homo sapiens levnadshistoria.

Mänskliga varelser har funnits i 2,4 miljoner år, men Homo sapiens har bara funnits i 150 000 år. För 100 000 år sedan fanns det åtminstone sex olika arter av människor på jorden. Nu finns det bara en. Homo erectus existerade i 2 miljoner år medan Homo sapiens funnits i knappt en tiondel av den tiden. Ändå blev det Homo sapiens som överlevde. Hur gick det till?

Något tydligt svar på den frågan finns inte, men en orsak har varit förmågan att socialisera och tänka abstrakt. Det har varit en förutsättning för samarbete i större skala, att organisera samhällen, vinna krig och skapa tillväxt.

Mänsklighetens utveckling har skett i språng med hjälp av revolutioner, som den kognitiva revolutionen för 70 000 år sedan, som efterhand inneburit skapande av språk och samarbete, jordbruksrevolutionen för 11 000 år sedan med kraftig tillväxt av befolkningen och framväxten av större samhällen, den vetenskapliga revolutionen för 500 år sedan och industrialiseringen för 250 år sedan och slutligen informationssamhället.

Bemästrandet av elden, skapandet av språket och matematiken, förmågan att odla och producera mat, det vetenskapliga-industriella-militära komplexet, imperiebyggandet och skapandet av krediter har lett till häpnadsväckande utveckling, men också till katastrofer. Jordbruket beskriver Harari som historiens största svindel, där bönderna fick mycket sämre levnadsvillkor och djuren fått oacceptabla liv och utrotningen av djurarter och växtarter är alarmerande. Har människan blivit lyckligare genom tillväxten och rikedomen? Knappast säger Harari , men det som oroar honom mest, är människans övertro på sin förmåga,en hybris som kan leda till att vi utplånar oss själva. Detta är en engagerande, tänkvärd och kontroversiell bok.

Mer läsning

Annons