Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Viktiga saker som vuxna har glömt

Eva Staaf och Emma AdbågeTilly som trodde …Rabén Sjögren

Annons

FRÅN 4 ÅR. Eva Staafs och Emma Adbåges bilderbok ”Tilly som trodde att …” handlar om olikheter. Eva Staaf debuterar här som bilderboksförfattare. Hon har tidigare varit verksam som bland annat radioregissör.

Tilly har en bra kompis som heter Tage. Han är en försiktig och klurig kille som Tilly gillar. Hon är en social tjej som gärna går hem till olika kompisar. Hon lägger märke till hur folk har det och jämför med sitt eget liv.

Hemma hos Peppe är det dåligt städat. Toaletten är värst och inte har de något toapapper när Tilly har bajsat. En socka i tvättkorgen duger bra –den ska ju ändå tvättas. Efteråt diskuterar Tilly bajsstrumpan med Tage.

Hemma hos Mimmi finns det nästan ingen mat i kylskåpet – bara nagellack och en möglig ost. Mimmi får själv gå och köpa mjölk. Hon gör det jättebra.

Hos vissa barn får man busa och göra precis som man vill medan andra föräldrar har det väldigt ordningsamt. Tillys mamma är väldigt snål. När hon närmar sig en tiggare på gatan börjar hon knyta skosnörena för att slippa ge pengar. Tilly tycker synd om tiggaren som fryser.

När Tilly pratar med Tage om allt hon ser är perspektivet barnets. De säger viktiga saker på ett enkelt sätt som de vuxna verkar glömt. Tilly tycker att man ska hjälpa människor i nöd och Tage håller med – minsta unge vet ju det.

Den här boken väcker många frågor och funkar därför utmärkt att läsa högt.

Författaren gestaltar olikheterna med både lyhördhet och respekt.

Emma Adbåges bilder stöder texten och skapar en humor och närvaro som gör den här boken till en riktig fullträff.

Mer läsning

Annons