Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Vitsigt och glatt oftare än klokt

Malte PerssonOm OfissimBonniers

Annons

ROMAN. Ofissim är filosof men vill inte lära ut någonting, undviker speglar, klär sig ”oförutsägbart”, är ”skallig över hela kroppen” och citerar av princip alltid fel.

Han ägnar sig åt att meditera över havets färg, optikens faror, kvinnans former, våra kusiner myrorna, snöbollskrig med mera.

Boken innehåller närmre 150 småstycken, dikter, korta dialoger, citat, nedslag och anekdoter. Det finns också mängder av aforismer, i regel mer vitsiga och glada än kloka och djupsinniga.

”Om Ofissim” är väl inte en skälmroman, därtill är formatet för beskuret och det saknas helt dramatisk intrig och livsfarliga färder kors och tvärs över världen. Men Ofissim själv är något av en skälm, en man som säger och gör vad som faller honom in. Som när han plockar bort strängarna från pianot så ljudet inte ska störa honom när han spelar.

Det hela äger rum i ”telegrafens och järnvägarnas tidevarv”, då världen är

i färd med att krympa. Man har vattenklosett som Ofissim kallar ”Neptuni rörpost”.

Det mesta är således nonsens och mycket lättviktigt och vill väl inte heller vara så djupsinnigt. Men allt är originellt, oftast ren pippi, om än välformulerad sådan.

Persson hittar också lätt och obesvärat fina bilder: ”Människan är ett ljus som tänds och bränns innan det är färdigstöpt”.

Mer läsning

Annons