Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Bok: Han häcklar den dumma samtiden

Först "Ondska", sedan "Dumhet". När den isländske författaren Eirikur Örn Norddahl tar sig an den korkade samtiden gör han det med ett offentligt kärlekskrig som får Ebba Witt-Brattström och Horace Engdahls relationssammanbrott att blekna.

Annons

STOCKHOLM 20161114Den isländske författaren Eirikur Örn Norddahl är i Stockholm för att prata om sin nya roman

Författarparet Áki och Lenita i "Dumhet" lever i högsta grad sina liv i offentlighetens ljus. När det visar sig att båda har skrivit i princip samma bok – VEM plagierade vem? – gör de slut och börjar plåga varandra på de mest utstuderade sätt på internet. De fyllehånglar och svartsjukeknullar för öppen ridå, i självupptagen vrede och narcissistisk empatilöshet.

"Dumhet" är förlagd till en nära framtid, där människor inte bara agerar via sociala medier utan också övervakas dygnet runt av kameror. Men även om övervakningsdelen ännu inte är genomförd i sin helhet har stora delar av Eirikur Örn Norddahls satiriska framtidsdystopi redan inträffat på Facebook, Instagram och Twitter.

– Jag tror att man blir lite rubbad, lite känslokall av att vara i kontakt med så otroligt mycket känslor överallt. Man går igenom sitt Facebookflöde och ser att någon har mist sin mamma, att någon annan har fått barn – det tar fem minuter att gå igenom ett sådant flöde av starka känslor och det gör en lite hårdhudad, säger Eirikur Örn Norddahl.Nordiskt litteraturpris

"Dumhet" är tredje delen i en trilogi av politiska romaner som inleddes med romanen "Godhet" och fortsatte med "Ondska", vilken nominerades till Nordiska rådets litteraturpris 2014. Där "Ondska" var en bokstavligt talat tung berättelse som parallellklippte nutiden och judeförföljelserna i den lilla litauiska staden Jubarkas under andra världskriget är "Dumhet" skriven med lättare hand.

– Jag brukar kalla boken för ett slags diet-dystopi. Den förvränger inte verkligheten så mycket som "1984", men den har ändå tagit lite steroider, säger Eirikur Örn Norddahl.

Också andra än Áki och Lenita gör sitt bästa för att synas i "Dumhet". En ung konstnärsgrupp börjar till exempel använda sig av terrormetoder för att få sin beskärda del av rampljuset.

– Hungern efter framgång när man är ung kan vara väldigt stark och faktiskt också farlig. Det är också svårare för konstnärer och författare i dag när vi lever i en verklighet där alla ser alla och alla kräver uppmärksamhet, det blir mycket mindre uppmärksamhet kvar för oss som ska sälja böcker och konst när vanligt folk "stjäl" den.Kluven relation

Själv har han ett kluvet förhållande till internet och sociala medier.

– Jag har alltid varit ganska positivt inställd till internet. Jag är uppvuxen på landsbygden på Island och internet gjorde väldigt stor skillnad för mig när jag var 17. Jag upptäckte litteraturen på så sätt, Allen Ginsberg som inte fanns på biblioteket i Isafjördur. Då öppnades en ny värld för mig.

– Men den här boken gjorde mig mer negativt inställd och mer medveten om min egen besatthet av internet. Det har lett till att jag ibland stänger av mitt Facebook-konto, jag har precis kommit tillbaka till det igen efter att ha varit borta ett helt år.Att ämnena godhet, ondska och dumhet skulle utgöra en trilogi var inte ett medvetet beslut från början.

När "Dumhet" kom ut var det en journalist på Island som intervjuade mig och skrev i sin text "Nu har Eirikur Örn avslutat sin trilogi". Jag hade inte tänkt att det skulle vara en trilogi, jag hade inte bestämt mig för att den skulle avslutas, men då blev det som att "jaja, det blir bara de här tre böckerna", säger han.

Annons